Burun Estetiği Üzerine Söyleşi

Burun estetiği üzerine Kulak Burun Boğaz Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Savaş Sarı ile haberhürriyeti okurları için sohbet ettik . Hem fikrimiz olsun, hem de kaygılarımız yerini umuda bıraksın istiyorum…

“Güzellik bakan gözdedir” denir sıklıkla. Doğruluk payı da olsa bu varsayımı haklı çıkartmak için çaba harcamak lazım. Bir de bakan o gözün kime ait olduğu çok önemli tabi. Başkaları hadi neyse, fakat aynada kendinize baktığınızda gördüğünüz çehreden rahatsızlık duyuyorsanız durumunuz vahim demektir. Mutluluğun size küsmemesi ve iç huzurunuzu inşa etmek için acele etmenizde fayda var. Umutsuzluğa kapılmaya hacet yok, şanslıyız! Teknoloji ve tıbbın bize sunmuş olduğu nimetlerin gün be gün geliştiği, tabuların giderek yıkıldığı bir zamanda yaşıyoruz. Estetik ameliyatlarına daha rahat ve güvenle karar verirken eskisi gibi gizlenmeye de gerek duymuyoruz çoğumuz. Bana sorarsanız doğrusu da bu, hayat bize tek sefer için kapılarını aralıyor madem mutlu olmak için elimizden geleni yapmamız lazım. Estetik ameliyatları dendiğinde akla ilk gelen burun estetiği alanındaki gelişmeleri, Kulak Burun Boğaz Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Savaş Sarı’ya danıştım ben de. Hem fikrimiz olsun, hem de kaygılarımız yerini umuda bıraksın istedim. Burun estetiği üzerine söyleştik sizler için…

Ö.O.: Haber Hürriyeti okurlarını aydınlatmak için vakit ayırdığınız için teşekkür ederim hocam. Estetik ameliyatı denince akla hemen burun estetiği gelir, size gelen hastalara hangi konularda yardımcı olabiliyorsunuz.

S.S.: Özlem Hanım ben de size teşekkür ederim. Hastaları bilgilendirmek çok önemli, o nedenle güzel bir vesile oldu diyebiliriz. Sorunuza gelince; burun estetiği, burun şeklinin düzeltildiği bir girişim olmakla birlikte, nefes alma problemlemini de aynı ameliyatta kırmadan, tamponsuz olarak düzeltebiliyoruz.

Ö.O.: Hastanın konforunu artıran bir unsur bu kuşkusuz. Peki, konuyu tekrar estetiğe getirecek olursak burun şeklinden ve yüzündeki orantısızlıktan rahatsız olan bir kişi için yapılabilecekleri sormak isterim.

S.S.: Güzel bir noktaya değindiniz. Biz burunu tek başına ele almıyoruz, bütünlük çok önemli. Hekim olarak amacımız yüzdeki diğer oluşumlarla uygun orantı ve büyüklüğe sahip, iyi nefes alma fonksiyonu olan, doğal ve sağlam bir burun oluşturmak. Burun estetiği ameliyatı ile burun kemerli ise düzeltilir, burun ucu düşüklüğü varsa kaldırılır, eğri burunları orta hatta alabilir, burun delikleri geniş ise küçültebiliriz. Ayrıca burun ucu kalın görünümlüyse inceltebiliyor ya da mandalla sıkılmış gibiyse genişletebiliyoruz.

Ö.O: Anlattıklarınızı somut bir biçimde canlandırmanız, anime etmeniz mümkün mü hocam? Ben 18 yaşındayken burun estetiği olan bir hasta olarak konudaki gelişmeleri merak ediyorum. Rahmetle andığım Dr. Erdoğan Konuk o zaman bir fotoğrafımın üzerinde makasla şekil vermişti burnuma ve aynısı da yaptı. Bu dediğim 90’lı yılların başıydı, şimdilerde nasıl bir prosedür uyguluyorsunuz?

S.S.: Eski yöntemlerdi onlar tabi, şimdi hastanın ameliyattan sonraki halini görebilmesi için teknolojiden yararlanıyoruz. Ameliyattan evvel hastanın ön gördüğümüz değişikliklerden hangisine ne kadar ihtiyaç duyduğunu görsel olarak bilgisayarda planlıyoruz. Dolayısıyla hastanın burnu ile ilgili yapılması gerekeni bilerek ameliyata giriyorum. Hastanın da içi rahat ediyor, planlanan değişikliği ameliyat öncesinde somut bir biçimde görmüş oluyor.

Ö.O: Hocam medyada gördüğümüz kimi estetikli burunlar aynı elden çıkmış gibi görünüyor. Kadın, erkek fark etmeksizin insanlar aynı fabrikanın mamulü gibi duruyor, doğallık tamamen kayboluyor. Açıkçası benim hoşuma gitmiyor böyle bir estetik anlayışı, ne dersiniz bu konuda?

S.S.: Bu konuda yorum yapmaktan ziyade kendi fikrimi söyleyeyim Özlem hanım; bana göre en güzel sonuçlar estetik ameliyat olduğu başkaları tarafından anlaşılmayan, herhangi bir asimetrisi olmayan, yüz ile orantısı uyumlu, modern, doğal ve hepsinden önemlisi fonksiyonel burunlardır.

Ö.O.: Doğal burun estetiği dediğinizde tam olarak neyi kast ediyorsunuz?

S.S.: Doğal burun; kaş ve gözleri daha güzel gösteren, bakışlara anlam kazandıran, yüz hatlarını yumuşatan, sinirli ifadeyi kaybeden, kişinin kendine olan güveninin dışa yansımasında yüzün en önemli kısmını oluşturuyor. Doğal, fonksiyonel burun estetiği; burun ucunun çok fazla kalkık, sivri ya da geniş olmadığı, burun deliklerinin görünmediği, mandalla sıkılmış gibi bir izlenim meydana getirmediği, burnun simetrik, dudakla arasındaki açının normal sınırlarda olduğu, burun sırtının pürüzsüz ve yandan bakışta da makul seviyede olmasını ifade eder. Yani az önceki sorunuzla da ilgili olarak şunu söyleyebilirim ki güzellik kadar doğallık da önemlidir. Doğal olmayan “estetik” olarak nitelendirilemez bence.

Ö.O.: Burunda işlevsel bir sıkıntı varsa aynı ameliyatta çözüm getirilebilir mi?

S.S.: Elbette, az evvel de söylediğim gibi hastada nefes alma ile ilgili bir sıkıntı varsa burun estetiği ameliyatı sırasında müdahale edebiliyoruz. Zaten burun estetiği olmak isteyen hastaların önemli bir kısmında burundan nefes alma sorunu da bulunuyor. Aynı ameliyatta burun estetiği ile beraber nefes alma problemine neden olan deviasyon, burun eti gibi problemlerin düzeltilmesi mümkün kısacası.

Ö.O: Babacığım, rahmetle her an andığım Op. Dr. Mehmet Fuat Abut’la birlikte geçen 26 yıllık çalışma hayatımızda doktor hasta ilişkisinin önemini çok iyi öğrendim. Sayın Hocam, burun estetiği yaptırmak isteyen bir hastaya hekim seçimi konusunda öneriniz var mı?

S.S.: Çok haklısınız. Doktor ile hastası arasındaki ilişki güzel neticeler alınması açısından son derece önemlidir. Hastalara o nedenle hekimlerini seçmeden evvel iyi bir araştırma yapmalarını öneririm. Zira kişinin estetikle ilgili beklentilerinin doktor tarafından bilinmesi ve az evvel de ifade ettiğim gibi neler yapılması gerektiğinin görsel olarak bilgisayar ortamında planlanıp hastaya anlatılması çok önemlidir. Bu nedenle hayallerinizi çok iyi okuyabilen, insan sağlığını her şeyin önünde tutan yetenekli bir cerrah ile burun konusundaki sıkıntılarınız, sorun olmaktan çıkacaktır. Burun estetiği; cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesinin önem arz ettiği bir ameliyat o nedenle hekiminizi seçerken ince eleyip sık dokumanız çok önemli.

Ö.O: Ameliyatta hangi teknikler kullanılıyor?

S.S.: Burun Estetiği açık ya da kapalı olmak üzere iki teknikle yapılıyor. Ameliyatta hangi tekniğin uygulanacağını hastanın ihtiyacına göre belirliyoruz. Ameliyatlarının büyük çoğunluğunu burun estetiği olarak yapan bir cerrah olarak şunu ifade etmeliyim ki; siz hangi cerrahi tekniği seçerseniz seçin önemli olan kozmetik ve fonksiyonel sonuçları mükemmel olan burnu oluşturmaktır. Bu nedenle kişisel yaklaşımım burnun zorluk derecesine göre tekniği seçmekten yana. Yani son derece basit bir işlemde kapalı tekniği tercih ederken, komplike bir cerrahi gereken durumda da açık tekniği tercih etmek doğru olacağı kanısındayım.

Ö.O: Biraz da ameliyat sonrası iyileşme sürecinden söz edelim istiyorum. Benim ameliyat olduğum dönemde tamponlar kullanılıyordu kanamayı önlemek için. Hala böyle bir uygulama var mı hocam?

S.S.: Haklısınız eskiden tampon kullanılıyordu. Burun estetiği ameliyatı sonrası tampon burun içindeki kanamayı engellemek için konulur ancak hastanın nefes alması zorlaşır hatta imkânsız hale gelebilir, çıkarılması büyük rahatsızlık verirdi. Pek çok kişinin iyileşme süreci sırasında yaşadığı en önemli şikâyet faktörlerinden biri burun tamponuydu diyebiliriz. Bu nedenle yaklaşık 16 yıldır hastalarımda burun tamponu kullanmıyorum. Tampon yerine kanamayı önlemek üzere ameliyat esnasında burun içine özel bir uygulama yapmayı tercih ediyorum, bu sayede hastalarım ameliyat sonrasında burunlarından nefes alabiliyor ve iyileşme sürecini çok konforlu geçirebiliyorlar.

Ö.O: Merak ettiklerim dolayısıyla sorularım bitmiyor hocam. Ameliyat ne kadar sürer ve daha da önemlisi sonrasında şişmeler, morluklar olur mu?

S.S.: Burun estetiği ameliyatı yapılacak işlemin ayrıntılarına göre değişmekle birlikte ortalama 2 saat sürer. Ameliyat sonrası yaşanan sıkıntılar abartıldığı gibi değil. Ameliyat sonrası gözaltlarında oluşabilecek şişme ve kızarıklıklar bir hafta içinde tamamen kaybolur. Belirtmek isterim ki, burun estetiğinde sanılanın aksine ameliyat sonrası dönem hasta için çok rahat geçen ağrısız bir işlemdir.

Ö.O: Ameliyat sonrasından konuşmaya devam edelim hocam. Hastayı iyileşme sürecinde neler bekler?

S.S.: Belirttiğim gibi ameliyat sonrası hasta için rahat geçer. Ameliyat sonrası oluşabilecek şişkinlikler 2. günden itibaren inmeye başlar ve hasta sosyal yaşamına devam edebilir. Ameliyattan 5 gün sonra kontrole gelen hastamın burun üzerindeki koruyucuyu çıkarırız. İkinci haftadan itibaren yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılabilir. 2 ay gözlük kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Burun estetiği ameliyatından bir hafta sonra burun şeklini belli eder her geçen hafta ödem azaldıkça daha güzel bir görüntü ortaya çıkar, ama tam bir şekillenme ve iyileşme için yaklaşık 1 yıl beklenmesi gerektiğini unutmamakta fayda var. Ö.O.: Aklıma bir soru daha geliverdi! Hocam, burun estetiği ameliyatlarının lokal anestezi ile yapılabildiğini işittim. Hasta için bu konforlu olur mu? Ben pek rahat hissetmezdim gibi geliyor bana…

S.S.: Haklısınız Özlem Hanım. Ben de daha rahat bir ameliyat süreci geçirebilmek için hastanın genel anestezi altında uyutulmasını tercih ediyorum. Yine de belirtmem gerekir ki burun estetiği genel ya da lokal anestezi ile yapılabilir.

Ö.O.: Burun estetiği için öngörülen bir yaş sınırı var mı? Acele etmemek gerek, öyle değil mi?

S.S.: Evet, acele etmemekte fayda var ancak eğer bir gencin ergen yaşlarda burnu ile ilgili ciddi sıkıntıları varsa çok da fazla beklemek gerekmez. Şöyle diyebilirim; bizim için önemli olan burun estetiği yapılacak kişinin yüz gelişiminin tamamlanması. Ameliyatın genç kızlarda genellikle 16, erkeklerde ise genellikle 17 yaşından sonra yapılmasında sakınca olmaz.

Ö.O.: Malum önümüz yaz, sıcaklar kapıda. O nedenle aklıma geldi, yaz aylarında burun estetiği ameliyatları uygulanabiliyor mu?

S.S.: Özlem Hanım çok güzel bir konuya değindiniz. Bu bizlere de sık sık yöneltilen bir soru. Burun ameliyatından sonra bir süre gözlük kullanımını kısıtlamak ve yüksek faktörlü güneş koruyucular ile güneşten korunmak gerekiyor. Bu koşulları sağladığınız takdirde yazın burun estetiği olmanızda herhangi bir sakınca yok. Sağlık turizmi ile gelen yabancı hastalarım özellikle yaz mevsiminde burun estetiği yaptırıyorlar. Hem tedavi oluyorlar, hem de tatillerini yapıyorlar. Onlara da aynı şeyi söylüyorum. Geniş bir şapka kullanarak, hem güneşin zararlı ışınlarının, operasyon sonrası burun derisine dik açıyla gelmesini engelliyorlar, hem de gözlük kullanmaya gereksinimleri kalmıyor. Ülkelerine döndüklerinde ise, yenilenmiş bir şekilde hayatlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar. Bu yüzden yazın burun operasyonu yapılmaz diye bir kural yok, korunduğunuz ve dikkat ettiğiniz sürece son derece olumlu bir iyileşme dönemi yaşayabilirsiniz.

Ö.O.: Hocam çok vaktinizi aldım biliyorum ancak son bir soru daha sormama müsaade edin lütfen. Az evvel sağlık turizmi dediniz. Sağlık turizmi Türkiye’de gelişen bir sektör haline geldi, ben şahsen ülkesine sırf sağlık nedenleriyle gelinmesinden gurur duyan biriyim. Burun estetiği için şehir ya da yurt dışından gelen hastalara ne gibi önerileriniz var?

S.S.: Ne demek, zevk benim için, istediğiniz kadar sorun lütfen. Yurtdışından ya da şehir dışından gelen hastalarımın ameliyattan en az bir gün öncesinde muayenelerini yaparak yeni burun şekli ile ilgili tasarım aşamasının tamamlanmasını tercih ediyoruz ayrıca ameliyat oldukları gece hastanede konaklamalarını tavsiye ediyoruz. Ameliyat sonrasında 5 gün takip etmemiz gerekeceğinden dolayı toplam olarak 6 gün İstanbul da kalmaları yeterli oluyor.

Ö.O.: Hocam harika bir söyleşi oldu. Haber Hürriyeti ailesi adına teşekkür ediyorum size.

S.S.: Ben de sizlere teşekkür ederim Özlem Hanım. Faydalı bir bilgi aktarımı olduğu kanaatindeyim ben de…

www.haberhurriyeti.com / ÖZLEM ABUT OTLUOĞLU